פרק 4: על ניהול וקונפליקטים

21-07-2019

בשבוע שעבר נפרדנו עם השאלה הלא פשוטה "איך מייצרים שיח מכבד ובטוח על נושאים שנמצאים בקונפליקט".

#תאום_ציפיות: קונפליקט היא מילה רחבה שיש לה שימושים בתחומים רבים שלא ניכנס אליהם. במסגרת שלנו נצטמצם לקונפליקט בחדר ההנהלה, סבבה?

קונפליקטים מייצרים התנהגות שנעה על הציר שבין fight ל flight, בין מצבים שבהם הקונפליקט הופך למאבק אגרסיבי לבין מצב שהוא מתכנס לשתיקה רועמת.

בקצוות (התנהגויות של fight  או של flight) הסביבה תחווה מבוכה, תסכול, כעס שיכולים בקלות להפוך לשיתוק חלקי או מלא של צוות ההנהלה.

תוצאות אפשריות של מצבי הקצה האלה יכולות להיות הימנעות מקבלת החלטות, פשרות שמובילות להחלטות לא סבירות או החלטות שמתקבלות אבל לא מתבצעות בפועל.

אם היה לי שקל על כל פעם שאני מגיע לארגון ובתשובה לשאלה שלי לשמוע ממנהלים משהו כמו "עזוב, זה עניין רגיש..." או "כן, אתה חייב להבין שיש פה סוגיה פוליטית"... בדרך כלל זה בא עם אנחה ומבט של "כן, אני יודע, לא שעתי הגדולה..."

מכירים את זה? אל תגידו לי שלא...

אז מה עושה מנהל שבצוות ההנהלה שלו יש קונפליקט?

נתחיל בזה שהתפקיד של המנהל הוא לנהל את הקונפליקט לפני שהוא נהיה משתק ולכן שני כללים בסיסיים שלהערכתי יכולים לסייע לכם.

בגזרת ה DO NOT יש את הקונצנזוס.

קונצנזוס והסכמה זה נייס אבל לפעמים הוא למעשה תגובת flight  בתחפושת. הוא עשוי לייצר שקט תעשייתי בטווח הקצר אך הוא ישמר את הקונפליקט בטווח הארוך. אתם לא מגשרים וההנהלה היא לא מועדון לחבר – קונצנזוס הוא טוב כשהוא משרת את המטרות של הארגון ולא את האגו של חברי ההנהלה.

בגזרת ה DO הייתי ממליץ להחליף את סגנון הדיון.

כשיש נושא שנמצא בקונפליקט – הזמינו לחדר את כל צוות ההנהלה וקיימו עליו מספר שיחות. תודיעו מראש שבפגישות הראשונות המטרה היא להעלות זוויות שונות של הנושא מבלי לקבל החלטה. כשאתם מעלים נושא רגיש מה שעולה בראש של המעורבים זה חשש שהולכת להתקבל החלטה בניגוד לעמדתם ובאופן טבעי הם יהיו אמוציונליים יותר, מוגנים יותר ופחות פתוחים להקשבה. אם תקיימו את הדיונים ללא הלחץ של החלטה מידית על הפרק, אתם מקטינים את המתח ומאפשרים לאנשים להיות פחות מוגנים ויותר יצירתיים.


כמובן שיש עוד הרבה מה לומר על שינוי השיח בתוך צוות ההנהלה אבל כבר מזמן חרגתי ממכסת המילים שהקצבתי לפוסט.

מה לעשות, קונפליקטים בחדר ההנהלה מזקקים את תמצית החיבור של האישי והארגוני וזו לעולם סוגיה מורכבת...


על מה נרחיב בשבוע הבא? יש לי כמה כיוונים... מה אתם אומרים?